Провокують захворювання легень та виникнення раку: у Львові виявили небезпечні цукерки з трансжирами

Дата публікації
Перегляди
17к
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Провокують захворювання легень та виникнення раку: у Львові виявили небезпечні цукерки з трансжирами

Шоколадні цукерки

Небезпечні цукерки вже вилучили з обігу.

У Львові в одному виді цукерок від виробника ТОВ "Августіно" знайшли підвищений вміст трансжирів, що є небезпечно для здоров'я. 

Про це йдеться у повідомленні Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області. 

Партію небезпечних цукерок вилучили з обігу

Високий вміст трансжирних кислот виявили в цукерках, які експортувались з України до Литви. Виробники повинен вилучити з обігу всю партію небезпечних солодощів. 

"Попереджаємо операторів ринку про виконання обов’язку, передбаченого частиною 3 статті 20 закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", а саме: негайного вилучення харчового продукту з обігу та письмового інформування компетентного органу про виявлену невідповідність у строк не більше двох робочих днів", - йдеться у повідомленні. 

Пізніше повідомлення на сайті Держпродспоживслужби було уточнено:  "До Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області  надійшло інформаційне повідомлення Системи швидкого реагування харчових продуктів та кормів (RASFF) від 24 січня 2022 року № 2022.0429 стосовно виявлення занадто високого вмісту трансжирних кислот (6.63/100+/-0,20g/100g  при допустимому рівні 2g/100g)  у цукерках Candi creamy "Mushroom"   вагою 272 кг дата виготовлення 18.11.2021, що експортувались з України (ТОВ "Августіно", вул. Т. Шевченка, 75А/20, м. Львів, 79039) до Литви (оптовик: UAB Baltic Merlangus). Згідно протоколу дослідження № 1-21/33606/1 CH Національного інституту оцінки харчових та ветеринарних ризиків м.Вільнюс (Литва)". 

Що кажуть в ТОВ "Августіно"

Насправді спірне питання стосується лише одного виду цукерок (грибочок), щодо якого проводиться службове розслідування, а сама продукція була невідкладно утилізована.

"Є припущення, що через позапланове відключення води, яка слугує охолодженням кулькових млинів, у яких готувалась маса, відбувся перегрів кондитерської маси, що спричинило завищення вказаних показників… Питання не стосується усіх наших цукерок, бо результати лабораторного дослідження на них у закордонних лабораторіях не викликають жодних запитань, а лише одного конкретного виду", - розповіли ТСН.ua в компанії. 

Чим небезпечні трансжири

Як писав ТСН.ua, трасжири небезпечні для організму людини. Їх використовують виробники, щоб здешевити продукцію. 

Трансжири призводять до таких наслідків

  • швидкими темпами прогресує атеросклероз, навіть у дітей. В плазмі крові людей, які вживають продукти з трансжирами, росте рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ) і падає рівень "хорошого" (ЛПВЩ), росте рівень тригліцеридів;
  • розвиваються різноманітні запалення в організмі;
  • зростають "маркери" запалення, такі, як: фактор некрозу пухлини, інтерлейкін-6, С-реактивний протеїн;
  • зростає ризик злоякісних пухлин, зокрема, раку молочної залози, простати, кишечника, лімфоми, лейкемії;
  • а також - нейродегенеративні зміни, цироз печінки, запальні захворювання легень.

Нагадаємо:

  • Київська лабораторія натрапила на вершкове масло без слідів молока. Керівник центру випробувань продукції ДП "Укрметртестстандарт" Володимир Кіщенко розповів, що виробники також часто фальсифікують і цукерки. 

Читайте також:

Новини України: шоколатьє приготувала у студії ТСН шоколадні цукерки

Новини України: шоколатьє приготувала у студії ТСН шоколадні цукерки
Дата публікації
Перегляди
17к
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Наступна публікація