На околиці Львова знайшли меч, якому понад 1500 років: відео

На околиці Львова знайшли меч, якому понад 1500 років: відео

скріншот з відео

Такі скручені деформовані мечі пов'язують з пшеворською культурою.

На околиці Львова археологи знайшли меч, який пролежав в землі понад півтори тисячі років. Зброю виявили працівники "Рятівної археологічної служби" біля села Малі Підліски під час досліджень на місці, де планують збудувати північну об'їзну дорогу Львова. Це перший етап археологічних досліджень, а після старту повномасштабних робіт археологи очікують на ще більш сенсаційні знахідки.

Про це 27 квітня повідомила Служба автомобільних доріг у Львівській області.

Цінною знахідкою виявився давньогерманський меч-гладіус пшеворської культури. За словами молодшого наукового співробітника "Рятівної археологічної служби" Олександра Сілаєва, це дуже цікавий і прекрасний артефакт.

"Такі скручені деформовані мечі пов'язують з культурою пшеворською. Чому саме скручені мечі? Археологи можуть тільки здогадуватися. Це пов'язано з уявленнями та віруваннями цих людей. Коваль скрутив меч кілька разів. Незважаючи на корозію, він зберігся, хоча пролежав у землі добрих 1500 років", - розповів науковець.

Особливістю меча-гладіуса є досить довгий хвостовик.

"Це рукоять меча. Вона дуже довга, що є характеристикою піхотного меча. Таким не користувався вершник. Гладіусом називали взагалі піхотний меч, тобто меч, який використовував піший воїн", - пояснив вчений.

скріншот з відео

Нагадаємо, у кам’яній гробниці в Тернопільській області знайшли скелети і артефакти віком 5 тисяч років.

"Чорні археологи" завдали понад 150 мільйонів гривень збитків розкопками скіфського кургану

"Чорні археологи" завдали понад 150 мільйонів гривень збитків розкопками скіфського кургану

Повʼязані теми:

Наступна публікація