Грибок, фекалії та сморід: на Львівщині батьки нарікають на укриття в школах та дитсадках

Грибок, фекалії та сморід: на Львівщині батьки нарікають на укриття в школах та дитсадках

Фото: Суспільне

У Львівській області батьки дітей однієї із шкіл нарікають на укриття, в якому повинні перебувати діти на випадок повітряної тривоги.

У самому навчальному закладі бомбосховище може вмістити лише 50 дітей, решта - понад 7 сотень - бігтимуть до сусідніх будинків. Батьки учнів вирішили проінспектувати укриття і жахнулися. 

Про це йдеться у сюжеті ТСН. 

Це укриття, де б мали ховатися школярі під час ракетної загрози. Побачене – жахає. Стіни в грибку, вогкість, сморід, підлоги як такої нема, з цементу зішкрібають фекалії. Про вентиляцію чи стільці немає й мови. Мама учениці 11 класу Червоноградського ліцею каже, що в закладі є укриття, але  тільки на пів сотні дітей. А їх – 800. Тож знайшли найближчі – у двох житлових будинках поруч. Та перебувати там – навіть кілька хвилин – небезпечно для здоров’я, певні батьки.

"Найперше, щоб мені хотілося туди привезти – це психолога, на мою думку, звідти діти вийдуть ще більш травмовані, ніж від самих сирен", – каже мешканка міста Червоноград Людмила Лахман. 

У самому ліцеї пояснюють, за ці укриття не відповідають.

"Я до ЖЕКу не маю ніякого стосунку і ніякого права зробити там ремонт. Звичайно, що в такому стані, як воно є зараз, воно непридатне для перебування там дітей", – каже директорка Червоноградського ліцею Наталія Запісоцька. 

Після екскурсії в будинкові  укриття, батьки виклали відео в Мережу. За кілька днів після – в підвалі уже почали робити ремонт. Але тільки косметичний. 

Така ситуація  з укриттями не тільки для цього ліцею.  Це підвал у житловому будинку, куди б мали ховатися діти з садочка.

"Я коли це побачила - і в мене ступор, що я маю робити. Я навіть вчора туди з нею не спустилася, чекала зовні, щоб не нажахати", – каже мешканка Червонограда Юлія Дроботюк. 

В управлінні освіти кажуть, виділили чотириста тисяч гривень на укриття для шкіл. Але на підвали сусідніх багатоповерхівок не можуть, бо не на їхньому балансі.

"У нас підняття ґрунтових вод є вище ніж будь де, в нашому місці. Це мав бути навіть не ремонт, а реконструкція, всі мережі. І то в будь-який момент каналізація може забитися", – каже керівник відділу освіти Червонограда Ігор Гомонко. 

Підприємство, яке відповідає за підвали, комунальне. Журналісти показали укриття міському голові. Він пообцяв виправити ситуацію. 

Чому так пізно почали робити хоч косметичний ремонт, відповіді немає. А от на капремонт – із заміною мереж, щоб ніде не протікало, – визнають, грошей нема.

У Червонограді є 21 школа. І половина з них не має укриттів, кажуть в департаменті освіти. З садочками ситуація ще гірша – із 15 тільки 3 мають бомбосховища. Чи дозволить комісія відкривати заклади з такими укриттями поруч, ще не ідомо. Та після побаченого більшість батьків уже проголосували за онлайн-навчання.

Нагадаємо, на Хмельниччині перед початком навчального року готові лише 20% укриттів у школах.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація