Львівщина запрошує на гастротур фермерськими господарствами, де не лише апетитно, а й колоритно та надзвичайно цікаво.
Равликова ікра, жаб’ячі лапки, буйволина бурата, сир-раклет, ожиновий соус та давня бойківська страва "логаза" - тільки здорову та корисну їжу пропонують для туристів фермерські господарства Львівської області.
На дегустації запрошують більше двох десятків ферм, але за попередньою реєстрацією. Управління туризму та курортів і департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА об’єднали їх у проект "Гастромандри Львівщиною", інформує пресслужба ЛОДА.
Стрийський район:
Екоферма "Плай"
Невдовзі на екофермі "Плай" у селі Климець планують відчинити ресторан "Карлсдорф". Це назва колишньої німецької колонії, на території якої тепер розміщене фермерське господарство. Тут є альпійські та зааненські кози, корови симентальської породи та 30 буйволів породи азіатські водні, жирність молока яких може досягати до 10%, а найголовніше, що воно - безлактозне.
Переробляють молоко на власній сироварні з сучасним обладнанням для виготовлення сирів. На сирній дегустації є можливість посмакувати коров’ячу гауду і козячу з добавками, буйволину моцарелу та буррату.
Особливою стравою нового ресторану буде гарячий сир-раклет, який готуватиметься перед гостем на спеціальних тенах. Для цього над кожним боковим столиком передбачили витяжки, а за вікном можна буде спостерігати за фермерськими тваринами, що випасатимуться на карпатських схилах.
Дрогобицький район:
Екорезиденція Zaluzhany
Екорезиденція Zaluzhany розташована на овечій фермі, за 7 км від Дрогобича. Тут розводять тірольські породи меринос і бергшаф. Господарство облаштовано за кращими європейськими зразками, а дбайливо доглянуті овечки мають чудовий вигляд на фотографіях. На території є сучасні будиночки у скандинавському стилі, в яких можна заночувати. Для гостей резиденції працює ресторан, де подають локальні крафтові вироби. Завдяки особливому ніжному смаку баранини резиденція Zaluzhany внесена в Гастрономічну карту України.
Самбірський район:
СОК "Вулкан"
В сім’ї Комарницьких, яка займається відродженням та збереженням бойківських традицій, відновили процес випікання домашнього хліба з борошна грубого помелу, а також приготування інших продуктів з голомші. Це голозерна пшениця, яку сіяли в Карпатах до середини 50-х років минулого століття.
Богдану Комарницькому вдалося відновити технологію приготування страви з голомші з назвою "логаза". Це – поживна каша з цілих зерен голомші. На Бойківщині логазу варили разом із квасолею, горохом або бобами. Їли з молоком чи солониною.
На господарстві можна скуштувати і сирну прдукцію, але за словами пана Богдана, коли худоба піде випасатися на різнотрав’я.
Львівський район:
Перемишлянська ТГ "Гостинний двір на Білому потоці"
Перша в Східній Європі школа бджільництва була створена у Перемишлянському краї. З 2011 року в селі Ганачівка в "Гостинному дворі на Білому потоці" відбувається фестиваль "Медова Забава". А від середини весни до середини осені тут можна проводити відпочинок та оздоровлення за допомогою процедури - сон на вуликах. Бджоли біоенергетично активні і допомагають збалансувати та самовідновити роботу всіх людських органів.
Для дітей у "Гостинному Дворі" проведуть екскурсію пасікою, розкажуть про професію пасічника, а також покажуть невеличку виставку в мінімузеї пасічницького промислу та зроблять перерву на чай з лікарських трав і дегустацію меду.
Бібрська ТГ, СФГ "Галицька сорока"
Ожиновий соус та малиновий лікер "Малин Руж" - новинки туристичного сезону 2021 року від засновників та власників сімейного фермерського господарства "Галицька сорока". Орест та Юлія Дейнеки виготовляють крафтові вина з малини та ружі: "Для друга", "Замкове" та "Ранкова роса", а також мачанки та варення з пелюсток троянд. Організовують незабутні винні дегустації зі смачними розповідями про "Життя в малині" від господаря винарні.
Солонківська ТГ "Бананова ферма"
Назва ферми у селі Липники "бананова", але тут власник Андрій Труш вирощує значно більше екзотичних фруктів. За його словами, в нього зараз така колекція рослин, якої взагалі ні в кого в Україні немає. Тут є і пітахая, і маракуя, і анона, кумквати, інжир, ґуммі, деякі види лимону виростають до 1,5 кг. Фрукти Андрій не продає, лише саджанці. А ще тут можна продегустувати та придбати лимончелло та банановий лікер.
Золочівський район:
Буська ТГ, Tante Snails
Маленьких сірих равликів породи Helix Аspersa Muller вирощують на фермі Tante Snails, яка розташована у селі Яблунівка. Якщо ви подорожуєте київською трасою, господарі рекомендують завітати на ферму. Під час екскурсії ви зможете побачити, як ростуть молюски і чим їх годують, а потім спробувати у кафе різні страви з равликів, зокрема, і найдорожчу у світі ікру - равликову, а також жаб’ячі лапки і лавандове печиво та придбати сувеніри на згадку.
Нагадаємо, відомий мандрівник виклав в Instagram відео із неймовірно красивими краєвидами України.